Multimediehuset i Ørestaden

 

Sightseeing i DR´s nye multimediehus

 

Den 9. maj var en stor del af Grafisk Old-Timer, klub for grafiske seniorer, med ledsagere samlet igen. Denne gang var det DR Byen, der var centrum for arrangementet.

Vi mødtes i foyeren og blev sædvanen tro opdelt i grupper, der drog på rundvisning med hver sin guide. Vi fik rigtig meget at vide, og jeg vil prøve at tage det fra begyndelsen.

Statsradiofonien, som det hed den gang, ”blev født” den første april 1925 og havde til huse i Jorcks Passage i København. Som forsøg sendte man tre timer dagligt om ugen det første år. Radioen udviklede sig og 1951 begyndte man at sende tv, en hel time tre gange om ugen. Sikke tider. 1965 blev tv byen i Søborg indviet af Frederik d. 9. Nu skete der ting og sager. 1967 var der premiere på farve tv, der blev sendt fra Søborg, mens man bibeholdt radioudsendelserne i Rosenørns allé, hvortil de var flyttet i 1942. Efterhånden havde DR flere forskellige adresser rund om i landet.

Endelig i 1999 tog man den beslutning, at samle alle DR´s adresser på ét sted og udskrev en arkitekt-konkurrence i 2000. Fire arkitekter vandt konkurrencen og hele ”byen” består da også af fire segmenter samt en indre gade, der skal forbinde alle bygningerne.

Det første spadestik blev taget af daværende  generaldirektør Christian Nissen i sommeren 2002 og alle segmenterne skal stå færdige i 2008.

Vi var i de tre færdigbyggede segmenter, der til sammen er på 98.000 m², så vi fik gået en del, selvom vi ikke var alle steder. Vi fik dog rigtig meget at se, f.eks. værkstedet, hvor der laves specialeffekter som; eksplosioner, røg i studiet, regnvejr, ildebrand, gummiknive der ikke stikker, glas der ikke skærer, pistolskud der ikke dræber, fyrværkeri og blod m.m. Det var ret sjovt, at stå uden for ruden og genkende nogle af de rekvisitter der blev brugt bl.a. i Riget, Bamse og Kylling og andre udsendelser. Vi var i et par studier til filmoptagelser. Disse var proppede med spots, både i lofterne og på gulvene. Vi var inde i et studie til hørespil. Det var ikke bare et rum, hvor de læste op. Nej, her var også forskellige effekter, så man kunne få lydene så korrekte, som muligt. I et studie var der bygget en hel villa, med indbo og planter udenfor og inde. Der var lagt kulørt folie over nogle spots, så operatørerne ved lyssætningen kan bestemme, hvordan vejret skal være ved indendørsoptagelserne. Dette skal bruges til en ny serie, der handler om et lægepar og deres interne magtkamp.

Noget af det sidste vi så, var nyhedsstudiet, hvorfra der sendes tv avisen, sport og vejret. Det er et elegant rum, med et hvidt hjul der roterer i midten. Dette kaldes nyhedshjulet, da man hele tiden kan læse nyt fra de forskellige nyhedsbureauer. Der er kameraer med telepromptere og en summen af aktivitet, som vi ikke ser på tv-skærmen. Der er alene i denne afdeling 550 ansatte og der arbejdes alle døgnets timer hele året rundt.

Efter en interessant rundvisning, sluttede vi af med middag i husets café  ”Dab In”.

 

Lonnie