En dag på Hven

I Tycho Brahes fodspor

 

Den 19. maj mødtes vi ved 9 tiden i Havnegade, hvorfra vi sejlede til øen Hven, der i fordums tider var dansk. Da alle var kommet om bord, hvor der var dækket op med kaffe og brød, sejlede vi af sted i, efter årstiden, koldt og meget gråt vejr. Efterhånden som vi kom længere ud på Øresund begyndte det heldigvis at lysne og da vi kom til Hven skinnede solen, men uanset vejret er der altid en lystig stemning blandt GOTs medlemmer og ledsagere.

Vi blev hentet af et par busser, der bragte os til Tycho Brahe området, hvor vi blev opdelt i to hold, der gik i hver sin retning med et par guider. Vi var i Allhelgonakyrkan, hvor der er indrettet et museum for Tycho Brahe med en del plancher og nogle af hans måleredskaber. Her fortælles der om hans liv og hans betydning for vores moderne verdensbillede. Ude i hans have, hvor hans slot Uranienborg lå, var intet tilbage, da det blev revet ned allerede i 1600 tallet. Der var kun en stor tom plads, hvor det havde stået. Der står dog en kolossal statue af ham.  Herfra gik turen til observatoriet Stjerneborg, som Tycho lod opføre ganske tæt på slottet.

Stjerneborg er bygget delvis under jorden, for at vind og vejr ikke skulle ryste bygningen og  forstyrre hans fintfølende instrumenter, da det var meget præcise målinger der blev foretaget. (Læs mere omkring det på sitet om ham).

Vi var så heldige, at lørdag den 17. maj var der åbnet et ”show” om hans videnskabelige arbejde. Vi gik ned i et buldrende mørkt rum, så det var med at holde sig til gelænderne. I loftet blev der vist en ”film” om jorden og andre planeters kredsen omkring solen og efterfølgende skiftede lys og billeder rundt i rummet bag nogle glasruder.  

Da vi havde noget tid inden vi igen blev hentet af busserne, gik vi ind på en café for at slukke tørsten og slappe af en halv times tid. Herfra kørte vi til Backafallsbyn, hvor vi skulle indtage vores frokost i whiskydestilleriet. Her, ved de fint dækkede borde, nød vi en særdeles lækker lunchbuffet, der bestod af utrolig mørt oksekød, kylling, kartofler der var tilberedt på 3-4 forskellige måder og div. tilbehør til salater. Vi afsluttede af med kaffe og kage.

Godt mætte af den dejlige mad, satte vi os ud i solen inden turen gik videre til Skt. Ibbs kirke, hvor vi nød den fantastiske udsigt fra kirkebakken, inden vi gik indenfor og fik noget historik  af guiden. Vejrguderne var med os, for idet vi gik ind i kirken kom der en pæn tordenbyge, som var sluttet da vi kom ud igen, så vi kom tørskoede ind i busserne der ventede på os for at køre os til båden, som sejlede tilbage kl. 16.

Igen havde vi en dejlig dag sammen med alle disse glade mennesker, som selv er med til at gøre turene vellykkede med deres gode humør.

LL.