Sol over botanisk have

Botanisk have og spise hos Price

24. september var ca. 40 medlemmer og ledsagere på rundvisning i Botanisk have. Vi mødtes ved indgangen i lidt koldt og gråt vejr, men som det ofte er tilfældet når Grafisk Old-Timer mødes begynder solen at titte frem og vi fik det skønneste efterårsvejr.

 ”Haven er et levende museum og rummer Danmarks største samling af levende planter og er den eneste genbank for vilde plantee. Den vigtigste opgave er, at opretholde en righoldig og levende plantesamling til brug for forskning, undervisning og formidling. Botanisk have huser et af verdens største herbarier. Dvs. pressede og præserverede planter og svampe fra hele kloden.” (Citat fra havens hjemmeside.)

Vi blev delt op i to grupper med hver sin gruppeguide og  fik udleveret en lille lup, (trådtæller) så vi kunne nærstudere planternes ”indmad” og de bittesmå skadedyr, der plagede nogle af planterne. Vi spadserede rundt i den pragtfuldt have, der nærmest er en park, og nød de smukke efterårsfarver, der allerede havde sat sine spor på træerne. Imens fortalte guiden om havens mangfoldighed og at den blev renoveret  2009-2012 til den formidable sum af 17 mio. kroner, som var doneret af A.P. Møller og hustru Christines fond. Det var meget smukt med terrasser og planter der passer fint sammen med de nyanlagte stier o.s.v.

Guiden fortalte også om en meget giftig blomst, der hedder høst-tidløs også kaldet nøgenjomfru. Den minder en del om ramsløg, så man skal passe på ikke at tage fejl, hvis man plukker dem ude i naturen. Ligeledes viste guiden os olieplanten også kaldet kristpalme der i nogle lande kan blive op til 12 m. høj. I Danmark dog kun ca. 2 m. Vi var inde i  et af væksthusene med de tropiske planter og et mylder af sommerfugle. Her fik vi en bønne i hånden, som vi skulle lugte til og smage på og komme med et bud på, hvad det var. Det var kakaobønner, som  blev brugt til fremstilling af chokolade. Desværre havde penisblomsten mistet sin pragt, da den var afblomstret allerede i sommer, efter at have stået i sin fulde flor i tre dage, men lugtet afskyeligt af råddent kød. Videre rundt og se og lugte til andre planter og sluttelig kom vi ind i orkidéhuset, men desværre var næsten alt afblomstret. Der var dog  enkelte med små fine blomster på. Her eksperimenterede man med, hvad orkidéerne bedst kunne lide at vokse på og nogle trivedes bedst på ståluld, da rødderne her fik luft så de ikke rådnede. Selv om vi havde lidt over 90 min. gik tiden alt for hurtigt og vi kunne sagtens have brugt længere tid. 

Godt tørstige og noget sultne spadserede vi til Rosenborggade, for at spise hos brd. Price. Her blev der serveret oksekød med skysovs, små kartofler, pommes frites og kaffe med kage og som altid var humøret højt når oldtimerne er sammen; så det var igen en lærerig og fornøjelig dag sammen med en masse glade mennesker.

LL