Stormoskeen

Besøg i Hamad Bin Khalifa Civitations Center den 14. april

Henning havde arrangeret en anderledes, men meget interessant omvisning i ovenstående. Dette er ikke blot en moske, men et center, hvor alle er velkomne. Centret er navngivet efter den daværende prins af Qatar, som gik med til en fuld financiering af projektet på ca. 160 mio. kr. og den jyske tegnestue Johannsen arkitekter har stået for tegningerne af byggeriet.

Det skulle være danske arkitekter, da man ikke ville have det skulle se for muslimsk ud og passe ind i det københavnske bybillede. De løbende udgifter financieres delvis af indtægterne ved omvisningerne.

Vi kom ind i receptionen, efter at have taget skoene af og satte os i nogle magelige sofaer mens vi ventede på de sidste. Vi blev budt velkommen af et par yngre kvinder og budt på kaffe, te, småkager og frugt. Herefter gik vi ind i en mindre sal og fik lidt at vide om huset og den muslimske trosretning mens vi så nogle billeder fra indvielsen. Vi var meget velkomne til at stille spørgsmål og spørgelysten var stor og der blev svaret beredvilligt og med humor. Efterfølgende blev vi vist rundt i huset, hvor vi kom ind i den store bedesal. Denne var meget enkel. Nogle steder er væggene dekoreret med marokkansk mosaik. En lysekrone, hvor pærerne kunne skifte farve en niche, hvor imamen/bønnelederen stod og førte bønnen an, så de bedende kunne se hvornår de skulle ned på gulvet og op igen. der var et kig op til kvindernes mindre bedesal. Denne var mindre fordi kvinder ikke har pligt til at gå i moskeen. Vi fik fortalt, at der er separate rum for mænd og kvinder, fordi hvis kvinden foran en mand bukker sig dybt ned i bøn, kan manden bagved hende blive distraheret. Ved siden af kvindernes sal er der et legerum for børn med lydisolerede ruder. der er et fint "badeværelse" hvor man kan vaske hænderne, fødderne. Ansigtet og næsen skal vaskes tre gange inden man går ind til bønnen, som er fem gange om dagen. der er mødesale og træningscenter. Dette er åbent hveranden dag for mænd og de øvrige dage for kvinder, så de ikke skal have så meget tøj på og kan lægge tørklæderne. Der er ungdomscenter, ældrecenter og en lille biograf og sikkert mere endnu, hvor vi ikke var. Vi overværede en bøn til sidst inden vi, efter ca. tre timer gik til restaurant Sahara, der ligger inde i centret.

Her var der en meget stor kontrast til det vi kom fra. Højryggede sorte læderbetrukne stole med glimmer på sæderne og sorte bordplader. To store "tronstole" og sølv og guld stjerner i loftet og andre eksotiske detaljer.

Buffeten bestod bl.a. af fisk og små kogte kartofler, to slags kød, nogle bitte små lækre ristede kartofler og ris. Ved siden af dette udbud, var salatbaren med flere forskellige ting. det skal siges som afslutning, at alle kunne kære bilen hjem med god samvittighed, for ingen havde fået nogle promiller denne aften.

LL