Synagogen

Fra synagogens hjemmesiden

Fra hjemmesiden

Fra hjemmesiden

fra synagogens hjemmesiden

Besøg i synagogen den 21. januar

Endelig lykkedes det for klubben at få et besøg i stand. Synagogen har i længere tid været under restaurering, så nu var 50 medlemmer og ledsagere var på besøg.
Vi blev taget pænt imod af en forhenværende journalist, der selv er jøde og han kunne fortælle alt hvad der var værd at vide om jødedommen.
Vi hørte om hvorfor jøderne gennem tusinder af år har været et forfulgt folkefærd. Det skyldtes bla. at romerne gav jøderne skylden for at have dømt og korsfæstet Jesus.

Jøderne blev så fordrevet fra deres eget land og måtte flygte til forskellige andre lande,
hvis de ikke ønskede at leve som slaver både i det gamle Israel, som romerne regerede og Egypten, som mange var flygtet til. De bredte over store dele af kloden. En hel del kom i små grupper til Danmark, hvor de heller ikke var velsete
”Der har boet jøder i Danmark siden 1592. Gennem mere end 400 år har først jøder i Danmark og siden jødiske danskere sat deres aftryk på både hovedstaden og riget,
men helt fra starten måtte de ikke komme i lære som håndværkere, gå på universitet eller drive handel. Grunden til dette var, at de ikke var konfirmeret. Efterhånden blev disse love dog lempet og de har siden etableret flere store firmaer i landet.

Jøderne i København fik i 1684 tilladelse af kongen til at afholde offentlig gudstjeneste, men de måtte kun forsamles i private hjem eller i lejede lokaler.

Først i 1764 fik de lov at opføre en synagoge, og den kom til at ligge i Læderstræde, men nedbrændte ved bybranden i 1795. Grunden i Krystalgade (dengang Skidenstræde) blev købt i 1800, og i 1804 udarbejdede Peter Meyn et projekt, som dog ikke blev opført. Den nuværende bygning er opført i 1830-33 og tegnet af G.F. Hetsch i en ægyptiserende stil.

Jøderne har strenge madregler. En ortodoks jøde vil kun spise mad, der er "kosher", dvs. tilberedt efter de forskrifter, der står i Det Gamle Testamente.” Delvist kopieret fra synagogens hjemmeside.

Efter et meget interessant ”foredrag”, hvor vi også fik set torah- og bede ruller,  gik vi til restaurant Dalle Valle, hvor Tom havde booket borde til os.
Her var en enorm buffet linet op og der var mange lækre ting og sager vi kunne forsyne os med.

Vi havde igen en dejlig dag med medlemmer og ledsagere.

Lonnie Laursen.

En del af billederne er fra synagogens hjemmeside, da vi havde fået besked på ikke at medbringe kamera. Billeder taget med IPhone bliver ikke altid lige så gode.